Можна по різному ставитися до податкової реформи і нововведень, які вступили в силу 1-го січня 2015 року, але неможливо за один день змінити країну і прокинутися у новій щасливій Україні. Хоча кроки в цьому напрямку вже робляться, і податкова реформа цьому прямий доказ. Про це начальник Державної податкової інспекції у Центральному районі Миколаєва Дмитро Прокоф’євповідомив на семінарі, присвяченому нововведенням у Податковому Кодексі України, який пройшов сьогодні, 4-го січня, в будівлі Миколаївського національного аграрного університету.

– Сьогодні у нашому семінарі беруть участь і бізнесмени, і підприємці, і директори підприємств, і представники державної фіскальної служби. Ніби як люди знаходяться по різні сторони барикад, але це якраз той діалог і конструктивна робота, про яку багато говориться останнім часом. По суті, у нас мета загальна — жити в нормальній країні, з нормальною податковою системою, — повідомив Дмитро Прокоф’єв.

Семінар пройшов в нестандартній формі — у вигляді живого спілкування і, за словами учасників семінару, дуже доступно та інформативно.

Як зазначила голова профкому миколаївських підприємців Олена Герасимчук, цей семінар — один з позитивних моментів, і він дуже корисний для миколаївського бізнесу.

– Ситуація, яка склалася з прийняттям нових норм законодавства, круто змінила нашу систему оподаткування. Начебто передбачалися зміни в кращу сторону, але ми бачимо і мінуси. Багато різночитань, багато нерозуміння, закони приймалися без узгодження і не обговорювалися із бізнесом та громадськістю. Даний захід зближує всі сторони, — розповіла Олена Герасимчук.

З нею погодилася і депутат Миколаївської міської ради Олена Кисельова, яка вважає, що окрім представників податкової та бізнесу на подібних семінарах повинні бути присутніми й представники органів місцевого самоврядування.

– Замість того, щоб конфліктувати і витрачати час на виправлення помилок, краще ці помилки не допускати. З урахуванням тих напрямків, які говорять про децентралізацію влади, дуже непогано, що такі заходи відвідують і депутати органів місцевого самоврядування, тому що прийняття рішень залежить і від них, і рівень професіоналізму матиме важливе значення, — підкреслила Олена Кисельова.

Вела семінар віце-президент громадської організації «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів» Олена Макеєва, яка повідомила, що головна мета її організації — підняти імідж і реноме професії бухгалтера в Україні через навчання та підвищення рівня кваліфікації.

– У бухгалтерів є величезна кількість питань, і чим більше вони будуть відвідувати подібні лекції за участю різних лекторів, чим більше різних точок зору вони побачать або якихось кризових питань зададуть, тим швидше вони зможуть в цьому розібратися і забезпечити стабільність бухобліку, — повідомила Олена Макеєва.

Відзначимо, що на семінар приїхав і керівник ГУ Міндоходов в Миколаївській області Володимир Копиця, який, за його словами, спеціально вирішив подякувати організаторам за таке корисне починання.

– Я розумію, що є професія бухгалтер і є професія фіскал. В даному випадку подібні проекти наводять мости між податковою і підприємцями, і від того, наскільки якісно і правильно доноситься інформація, залежить багато чого, — підкреслив Копиця.

У семінарі взяли участь 270 осіб, а подальші семінари, за словами організаторів, будуть проводитися більш поглиблено.